Altres opcions a implementar del Notion

Altres opcions a implementar del Notion


Notion Wiki

Es pot convertir el workspace sencer en una wiki, en la que apareixen moderadors, creadors de pàgines, pàgines verificades, etc. I se li poden posar propietats a cada pàgina com ara el seu estat, la seva data de modificació, un link al drive…
notion image
És una idea que estaria molt bé implementar quan hi hagi més gent activa.
Aquí una demo:

Correu uni i sostenibilitat (en el temps) d’aquest projecte

Com està actualment i com canviar el correu associat

En principi el correu de la uni ‘@alumnes.ub.edu’ dura fins a 1 any extra des de que acabes la carrera. Al propietari d’aquest worskpace li queden encara 2 anys.
Manera poc pràctica però efectiva: quan calgui el traspàs, activar la opció de duplicar el workspace, duplicar-lo a un altre correu de la ub (tarda uns 12 min a duplicar-se actualment), i tornar a publicar-la com a web. Ara bé, tindria un altre domini (ja no seria fisicaubwiki.notion.site, cosa que no ens agrada).
La manera més efectiva (i que preserva el domini), és canviar el correu del compte de Notion des del qual s’ha creat el workspace (és a dir simplement indicant un altre correu).
notion image
L’única cosa que té aquesta opció, és que cal que el nou correu no tingui ja un usuari de Notion associat. (És a dir que s’hauria de traspassar a un correu @alumnes.ub.edu que encara no s’hagués registrat a Notion).
Nota: he comprovat el traspàs de correu personal a correu personal (i es preserva tot igual i el domini és el mateix, només canvia el mail associat), ara bé no ho he provat de correu de uni a correu de la uni. Suposo que només li hauries de tornar a donar al botó de “Get Plus Plan for Students” per activar-lo. El que em pregunto és què passaria amb funcionalitats de la web com ara la pàgina “Vols participar?” de la capçalera (que en teoria només es pot configurar des del Plus plan). Segurament es quedi igual, i simplement no la podries treure ni modificar, però estaria bé comprovar-ho que tot es queda igual abans de fer el traspàs definitivament.

Passar-se’l de persona a persona

Per una banda sempre hi ha la possibilitat d’anar-se’l passant d’alumne a alumne al anar acabant la carrera.
D’altra banda, hi ha la possibilitat que no només es pugui tenir el Education Plus Plan amb el correu alumnes.ub.edu, sinó també amb un d’alumni (pels ja graduats) o pels professors.

Tenir un correu d’associació (si ho aconseguim seria molt xulo)

L’ideal seria que el workspace estigués associat a un correu de la uni (Education Plus Plan) però que no fos de cap alumne individual, sinó d’una associació.
Aleshores es podria intentar és crear una associació (a l’hotel d’associacions de la UB) i parlar amb el deganat (l’Eugeni) per tal d’aconseguir que la UB ens donés un correu .ub.edu per aquella associació.
De manera que servís com a correu fixe per tenir un notion Education Plus indefinit en el temps. L’avantatge seria que d’aquesta manera el correu de l’associació podria anar passant de generació en generació, i els guests (editors habituals) que es poden afegir també es podrien anar traient i afegint al llarg dels anys.
La pregunta és: és possible crear una associació estudiantil i que la UB et doni un correu?
Si fos així, tindríem solucionat el problema de la continuïtat.
Relacionat: Planta8 i OneDrive
Relacionat amb això, els de Planta8, que són els que paguen els 2€ al mes per mantenir el Drive, havien pensat també en demanar un correu d’associació estudiantil .ub.edu, de manera que poguessin tenir accés al 1TB gratuït de OneDrive.
Si al final ho fessin, i el Drive es passés a OneDrive, es podria aprofitar aquest mateix correu per allotjar aquest workspace de Notion.

La millor opció ⭐ (pendent crear una associació❗)

Recentment a Notion han tret la possibilitat d’aconseguir Notion Plus per associacions estudiantils.
Bàsicament cal aplicar des del correu d’una associació estudiantil reconeguda oficialment per la universitat, i a priori, tots els membres d’aquella associació podrien tenir accés (com a membres!) gratuïtament al workspace.
Si es pogués doncs, un cop creada l’associació (mitjançant l’hotel d’associacions) es podrien tenir 4 categories diferents (usuari genèric, guest permís ‘edit, guest permís ‘full access’ i member), a part de l’administrador (usuari creat amb el correu de l’associació).
Algunes coses útils que poden fer els members
  • Navegar més còmodament (ja no estan a una sola pàgina sinó al workspace, i per tant tenen directament a la barra lateral les seves pàgines privades i coses personals i també el workspace col·laboratiu.
  • Poden posar rols i permisos, i accés a diferents pàgines, així com afegir altres membres.
  • Poden crear i afegir noves integracions
  • I segurament el millor de tot, tenen accés a la IA de Notion, per exemple el Q&A per fer preguntes i buscar dins del contingut de la web.
I el millor és que un cop concedit serveix indefinidament en el temps! No s’ha d’aplicar cada any, sinó per sempre, i es poden afegir il·limitats membres!

GitHub Student Developer Pack (FET ✅)

Sorprenentment, quasi bé com un easter egg, estava jo explorant el Student Developer Pack de GitHub i he vist que des del setembre d’aquest any (2024) inclouen també el Notion.
Resulta que inclou tot el mateix que el Notion Education Plus, però a més la page-history dura més i es poden invitar, no 100 guests (editors habituals) sinó il·limitats!!
notion image
I a més és compatible amb aplicar per una student org (poder afegir a estudiants com a members).
Fet!
notion image
Ara ja no són 100 editors habituals sinó il·limitats :)
Si a més es fes lo de student org, tothom podria ser member, i per tant tothom podria utilitzar Notion AI. Que d’alguna manera, faria de ChatGPT que resol dubtes, però a més enllaça a l’apartat de la teoria on està explicat.

Aspecte general

Informació extra pàgina principal (fet ✅)

A la pàgina principal, a la part de baix, es podria posar quelcom així
notion image

Informació extra d’altres pàgines

I a les pàgines normals, quelcom així
notion image
Això no caldria si ja estigués implementada l’opció wiki.

Pàgines d’exàmens resolts com a base de dades (fet ✅)

Actualment les subpàgines de les assignatures d’exàmens resolts simplement tenen PDFs (tal com al Drive)
notion image
Però es podria implementar una base de dades d’explicacions addicionals o clarificacions que algú ha considerat necessàries.

Fet!

De moment només està fet amb Mecànica Quàntica (i alguns pocs de Física Estadística), però tal com es veu a
Exàmens Resolts MQ
Exàmens Resolts MQ
tenim
notion image
Ara el que estaria xulo és anar-ho implementant per altres assignatures.

Q&A - Notion AI

Com funciona

A baix a la dreta d’aquesta pàgina, es troba el botó de Questions & Answers.
notion image
Clicant-lo es pot dialogar amb una intel·ligència artificial que elabora respostes utilitzant la API de ChatGPT4 i continguts del workspace.
De manera que si preguntem per exemple
“Quina és la diferència entre el producte tensorial i el producte de Kronecker?”
Ens respondrà citant contingut de subpàgines que parlin sobre el tema (com la d’Àlgebra Tensorial o la del Producte de Kronecker), enllaçant aquestes per si es vol ampliar.

Per què no es pot implementar

Per implementar aquesta funcionalitat caldria afegir el add on Notion AI a la web, que bàsicament val uns 8€/mes. I a més, malauradament a la web de Notion posa
“Guests will not be able to use AI features in your workspace.”
Així que res, de moment no podrà ser. Però si s’aplica al student org sí que podria ser.

Notion AI per resums i resolució d’exercicis

Recentment la IA de Notion s’ha millorat bastant, ara pot escriure equacions com a blocs d’equacions del Notion, pot fer resums de pàgines senceres d’aquí el Workspace, et pot llegir documents (exàmens, apunts…) i et pot resoldre exercicis pas a pas. I a més ara ho pot fer tot en català, no sols en anglès.
A la que millori una mica més la precisió i fiabilitat pot ser una eina molt potent.

Copiar respostes del ChatGPT de manera ràpida (fet ✅)

A vegades pot ser útil copiar explicacions del ChatGPT, per exemple
  • Per una qüestió o problema d’examen resolt detalladament, en què es vol redactar una explicació pròpia però aprofitar parcialment la del ChatGPT
  • Per una explicació conceptual molt específica
  • Per una demo que es vol deixar en un desplegable però no hi ha temps d’explicar pas a pas
Ara bé, resulta que pel ChatGPT es copien bé tots els blocs i tipus de text excepte les equacions. El que es podria fer, és mitjançant la API de Notion i el programa Make.com crear una integració que renderitzés aquest LaTeX.

Fet! Aquí una demo

Aquí una pàgina amb l’explicació:
Copiar text de ChatGPT a Notion
Copiar text de ChatGPT a Notion
.
I aquí la pàgina on podeu provar-ho directament:
Renderitzar LaTeX ChatGPT
Renderitzar LaTeX ChatGPT
.

Versió mòbil més cuidada (Fet ✅)

Actualment en la versió mòbil del Notion (tan web com app) no hi ha moltes funcionalitats de la versió d’ordinador. Una petit problema és que no hi ha columnes. De manera que la pàgina principal, vista des d’un mòbil es veu desordenada (semestre 1, 3, 5, 2, 4, 6). Ara no hi podem fer res però els de Notion diuen que estan treballant per posar columnes a la versió mòbil en les pròximes actualitzacions, així que també estaria bé tenir-ho en ment.
Simplement el que s’ha fet és canviar el format de la pàgina principal. Ara hi ha dues columnes, (semestre 1 i semestre 2), un salt de línia horitzontal, dues columnes més (semestre 3 i 4)… De manera que en la versió mòbil es veu bé.

Canviar el format de la pàgina principal (~FET ✅)

Es podria fer que estigués amb el següent disseny:
notion image
No sé si m’acaba d’agradar però. De fet hi ha un piló de dissenys possibles.
Nota (5/10/2024): Al final l’opció de disseny que he trobat que més m’agrada és posar tots els 8 semestres. I en el 5è i 6è separar fon/apl/optatives amb divisors i el 7è i 8è semestre separar fon/apl i posar les optatives de 4t en un desplegable (l’altra opció seria fer fins el semestre 6 i tot 4t en un desplegable, com aquí). Al final crec que és el més pràctic i té més sentit, ja que tothom fa alguna d’aquelles optatives de 3r, però ningú fa totes les de 4t. I al final les d’aplicada i les de fonamental són les mateixes.

Formulari (enquesta) per apuntar-se com a editor habitual (FET ✅)

Per la gent que no vol enviar un correu (massa temps), o unir-se a un grup de whatsapp (donar el seu núm de telèfon), es podria fer que omplin un formulari.
Un tipus de formularis que van molt bé i s’integren amb Notion són els de Tally.
Al emplenar-se se li enviaria una notificació a algun dels moderadors, i podrien afegir a aquella persona com a guest al workspace amb permís ‘can edit’.

Exercicis interactius

Perseus

La web de Khan Academy és genial, a part de molt contingut (articles o videos) útil i interessant, tenen un piló de exercicis interactius per practicar. Doncs resulta que tota la part interactiva programada en javascript la tenen publicada com a projecte de codi obert a GitHub anomenat Perseus.
Si es tingués una web pròpia (independent de Notion, una altra de les opcions a implementar) es podria posar tal qual. Però tot i això, es poden crear pàgines amb només uns exercicis, publicades a GitHub Pages i incrustar-les (embed) a Notion.

Alternativa externa (una altre web que es puguin posar questions multiples interactives)

Exemple amb Fillout
Exemple codi GreatStack (GitHub Pages)
Exemple codi Coding Artist (GitHub Pages)
Exemple codi Fazt Code (GitHub Pages)
pendent
Relacionat: github math_to_code

Des del Notion, amb una base de dades i botons

Aquí una demo
Prova Quiz
Vídeo d’exemple
El principal problema, és que només es pot interactuar amb els buttons i les checkboxes de Notion si es té permisos d’edició, és a dir si s’ha iniciat ja la sessió. De manera que un usuari que només vol visualitzar no podria realitzar els qüestionaris per practicar

Formulari col·laboratiu com a base de dades

No sé si acabaria de ser viable, però a part de fer resums col·laboratius (on hi hagi totes les fórmules), es podria fer una base de dades de fórmules.
Segurament no seria massa útil si ja es genera el formulari en PDF bé, però mira pot ser una idea.
Aquí una demo: .

Posar SEO a la web

Si s’aconsegueix la opció bona de tenir una associació amb un correu donat per la uni de manera que quedi un Plus Plan indefinit en el temps, aleshores es podria, un cop hi hagi prou gent activa, treure la edició per usuaris genèrics (botó d’editar de la web) i canviar-la per únicament comentaris i suggeriments d’edició. I fer que els que tenen el poder d’edició són els (fins a 100) guests.
D’aquesta manera, la web pròpiament dita no seria editable per qualsevol, i es podria posar SEO.
Què és el SEO? Search Engine Optimitzation, seria fer que la gent al buscar coses a google (o un altre moto de cerca) li pogués sortir aquesta web. També es podrien posar coses d’idiomes per tal que al buscar un dubte en castellà o anglès també pogués sortir, i els pugui ser útil a altres persones.
Bàsicament permetria que qualsevol buscant dubtes de física a internet pogués trobar aquesta web, de moment està deshabilitada la opció, si un dia hi ha suficient contingut interessant i es deshabilita l’edició d’usuaris genèrics potser es podria posar SEO i fins i tot google analytics.

Web Estàtica (Demo FETA ✅, No implementat)

Per una banda serviria com a còpia de seguretat, i per altra banda serviria per personalitzar aquesta web com es volgués.
Possibilitats
  • Canvi de colors, tipografia, fons, etc. (CSS)
  • Noves funcions d’interactivitat
  • HTML incrustat directament (enlloc d’una finestreta)
  • Botó per canviar a mode fosc / mode clar
  • Icones amb enllaços (github, notion, etc.)
  • SEO avançat
  • Poder crear 3 webs diferents, una en català (oficial), i una altra en castellà i una altra en anglès traduïdes automàticament. I que a baix a la dreta o esquerra puguis canviar entre les 3 webs (CA | ES | ENG).
  • Literalment el que es vulgui (com una web qualsevol, tot és possible).
Aquí una pàgina al respecte: .
Nota: per treure-li profit i personalitzar-la més es necessitaria algú que dominés NextJS i React.

Guia acadèmica i horaris dinàmicament

Una idea encara més boja sera tenir una web de Física UB feta pels alumnes, amb domini propi, que per una banda rep contingut del Notion (apunts digitals), per altra banda rep els horaris i informació oficial de la UB amb un HTTP request fet cada semestre (horaris d’assignatures, etc.) i per altra banda rep arxius del Drive (i els penja a amazon SW3).
  • Aleshores els fitxers es poden gestionar diferent (votar al estil reddit per exemple, i sense que estiguin penjats en la pròpia web)
  • La teoria es pot veure com si fos khan academy o similar
  • Els horaris i altres coses forma part de la info de cada assignatura. Podeu veure una demo de com obtenir els horaris dinàmicament amb un HTTP request a la app de la UB aquí: https://github.com/AdriRed/horaris-ub.
  • La infraestructura general de la web pot ser diferent i més agradable, es pot posar que hagis d’iniciar la sessió per votar arxius per exemple, o que hi hagi un forum, un blog… qualsevol cosa realment.

Altres

Canviar el títol de la pàgina principal

Hi ha diverses possibilitats
Wiki Física UB
notion image
Wiki - Física UB
Aquest títol està prou xulo
notion image
Física UB - Wiki
Aquesta opció també queda bastant bé
notion image
FÍSICA UB - Wiki
notion image
FÍSICA UB - WIKI
notion image
FÍSICA UB - WIKIBLOG ⭐
Actualment es fa sevir aquest títol.
notion image
Malgrat realment no hi hagi cap blog.
Potser un dia es fa un blog, o potser simplement es considera blog els articles que no tenen a veure amb la carrera, qui sap. La qüestió és que de moment queda visualment millor que les altres opcions. No?

Fer que la data de “Última Actualització” s’actualitzi automàticament (Fet ✅)

Es troba explicat en un post que vaig penjar a reddit (r/Notion) a mode de tutorial.
El podeu veure aquí.

En una base de dades (x la wiki) es poden posar fórmules

Més informació: . Podria ser útil de diverses maneres.

Crear una integració de Notion a Overleaf

Pàgina al respecte: .
La idea
  • Poder convertir una pàgina de Notion en un document d’Overleaf.
  • Per a fer-ho es llegiria el contingut d’una pàgina mitjançant la API de Notion (retrieve block children) i s’avaluaria per tal de generar el codi d’Overleaf
  • Simplement hi hauria els títols, negreta, cursiva, equacions, inline equations, imatges, links llistes numerades i llistes no numerades. Però seria suficient per no haver de copiar manualment a l’Overleaf.
  • Aquest codi, després es posaria com a bloc de codi en una altra pàgina del Notion pensada justament per realitzar aquesta funció. I llavors simplement es copia i enganxa a un nou document d’Overleaf.
Integració inversa: passar de document .tex a pàgina de Notion (més complicat).
  • Primer caldria llegir el document .tex, i mitjançant un script, estructurar-lo en un fitxer JSON.
    • Com s’hauria de fer
      • Section com a headings 1
      • Subsection com a headings 2
      • Subsubsection com a headings 3
      • Enumitem com a numerated list
      • Itemize com a bulleted list
      • $ $ com a inline equation
      • $$ $$ o \begin{equation} \end{equation} com a block equation
      • \textbf com a negreta, \textit o \emph com a cursiva i \underline com a subratllat.
      • Una taula com a block equation (que genera la taula)
  • Crear una pàgina de Notion (API Call) que generi els blocks.
Seria bastant complicat i al principi estaria ple d’errors, però per documents normals (sense gaires packages) hauria de funcionar.
  • El difícil seria segurament treballar amb imatges, ja que caldria guardar-se-les i pujar-les al Notion, i no sé com es fa això.
  • Els \centering o \begin{center}\end{center} s’haurien d’ignorar.
  • Tots els \setlength \noindent \parskip… també s’haurien d’ignorar
  • Bàsicament qualsevol comandament no reconegut.
Realment pinta bastant difícil, potser esperar que treguin una millora de les opcions oficials “export to html” i “import to html” i després gestionar-ho amb un script que ho passi a document tex.
Relacionat: .

Crear una integració de Drive (o OneDrive) a Notion

Per tal que els nous fitxers pujats a Drive es pengessin en un magatzem aquí automàticament.

Afegir un seguit de coses estètiques bastant innecessàries

Realment el Notion es sol utilitzar per organitzar-se la vida personal d’una manera estètica i eficient. Se li poden posar moltes cosetes que queden bé visualment però són més aviat una tonteria.
Exemple
notion image
El que vull dir és que sempre es pot fer una pàgina (si es convertís en wiki) de l’estat de la web, i com aquesta va evolucionant en quant a contingut per exemple. Es poden fer moltes coses d’aquestes com gràfics, widgets, bases de dades amb fórmules, etc. però en quant a contingut no té gaire utilitat.

Fer un mapa mental de les diferents assignatures de la carrera i com es relacionen entre elles

Alguna cosa a l’estil següent:
Diagrama mermaid
graph TD AL["Àlgebra Lineal"] --> CV["Càlcul Vectorial"] CI["Càlcul I"] --> CII["Càlcul II"] CI --> FM["Fonmec"] CII --> CV CV --> FEIO["FEiO"]

Blocs d’equacions sense salts de línia automàtics

Una cosa que es podria fer és afegir a totes les equacions d’aquesta web un \begin{aligned} al principi i un \end{aligned} al final, d’aquesta manera al visualitzar-ho des de dispositius amb resolucions de pantalla diferent, i sobretot per si algú ho visualitza des d’un mòbil, els blocs no fessin els salts de línia automàticament sinó que aparegués la barra de desplaçament inferior.
En realitat la majoria ja es poden llegir bé encara que tinguin salts de línia, és a dir que de fet no caldria fer-ho amb tots, sols amb els que fos indispensable per tal de visualitzar-los correctament.